Derfor er det vigtigt, vi taler sammen

Vi skal tale om tingene, før vi for alvor får brug for det. Det kan lyde lidt sært, men nogle samtaler er nemmere at tage, hvis du er vant til at gå nysgerrigt og åbent ind i en samtale. At have samtaler, der går dybere end “Nå, men hvad laver du så?” er en muskel, vi skal træne, så den er klar, når vi får brug for den. Så er du parat, når én du holder af har brug for en snak, eller hvis du selv har brug for at vende noget, der er lidt svært. 

Kører dine samtaler på automatpilot?

Du kender måske til, at dine samtaler med venner og familie af og til kører i samme rille. Der kan være noget rart og trygt i det genkendelige, men det sætter også en begrænsning på, hvor godt du kender dem, du omgiver dig med. Der kan også være områder, I med vilje undgår, fordi de er for svære at nærme sig. Måske holder du helt op med at spørge ind til noget af det, der i virkeligheden er vigtigt for både dig og andre. Af frygt for afvisning, eller fordi du ikke ønsker at såre, eller måske tør du ikke at høre svaret.

Sådan træner du samtalemusklen

Der er flere ting du kan gøre, hvis du gerne vil åbne op for nogle lidt dybere samtaler. Samtaler af den slags, der beriger dig og styrker dine venskaber. I virkeligheden handler det langt hen ad vejen om, at du skal aflære nogle af de uvaner, du sikkert som de fleste andre har tillagt dig igennem livet.

3 tips til berigende samtaler

1) Lær at spørge om alt

Det ligger dybt i de fleste af os, at vi ikke vil træde ved siden af. Der er mange spørgsmål, vi tror det ikke er passende at stille. For at være på den sikre side havner vi tit i forudsigelige samtaler, der bevæger sig på sikker grund. I stedet skal du øve dig i at spørge om det, der falder dig ind. Ofte er selv ”upassende” spørgsmål velkomne og sandsynligheden for, at du når din egen grænse før du overtræder andres er ret stor.

2) Vær ok med ikke at få svar

Der kan sagtens være spørgsmål, som den du taler med, ikke har lyst til at svare på. Lige så vel som du nysgerrigt skal spørge ind, skal du også være parat til ikke at få svar. Det betyder ikke, at du har gjort noget forkert, men fortæller blot dig, og den du taler med, at samtalen skal drejes i en anden retning eller emnet skal belyses på en anden måde. Så er I blevet lidt klogere.

3) Bliv bedre til at sige nej

Du må spørge om alt, og du må faktisk også sige nej til at svare på alt. Hvis nogen spørger dig om noget, du ikke har lyst til at dele med dem, så kan du sagtens afvise dem på en hensynsfuld måde. Du behøver ikke væve, tale udenom eller rode dig ud i unødvendige løgne. Det kan være udmærket træning at bringe samtalen i en anden retning. De fleste af os bryder os hverken om at afvise eller blive afvist, men det er ikke farligt og kan sagtens bidrage til, at vi nærmer os hinanden.

 

En samtalepraksis er en måde at være i livet på

Selv mellem venner og rundt om middagsbordet kan der være brug for at hente inspiration til nogle nye snakke.

De lidt dybere og måske også mere personlige snakke bidrager til at vi:

  • Føler en større samhørighed
  • Lærer os selv og andre bedre at kende
  • Øver os i at stille væsentlige spørgsmål
  • Deler ud af egne refleksioner og erfaringer
  • Får ny perspektiver på vores eget syn på verden


I de fleste familier - og blandt venner - er der samtaler, vi afstår fra at tage, fordi det simpelt hen er for svært. Desværre er det ofte de samtaler vi ikke tager, der ender med at komme imellem os. Så vi kan lige så godt komme i gang med at øve os.

Start allerede nu med at bruge de tre tips til berigende samtaler. Du kan også bruge samtalekort, som på en enkel måde sender samtalen i nye retninger

Det er de samtaler, vi ikke tager, der ender med at komme imellem os. 

Let’s Talk!